Tuesday, 28 August 2012

Korean cooking class: Tteokbukki & Kimbap


بسم لله الرحمن الرحيم


Td siang rupanya.. terlebih rajin lak aku ber'dating' dgn BFF*_*~ kat tempat kegemaranku KP~ aka Korea Plaza.hehe.. punyalah jauh tmpat tu(walaupon KL je~), gigih tu tau.. demi mencari sesuap ilmu...slalu aku pergi ctu..hehehehe..adalah urusannya~~.Tp hari ni kami diajar cara mmbuat tteokbukki.. aka korean rice cake? and gimbap aka kimbap pulak.. nasi yg ala2 sushi tu..tp yg ni roll kasi panjang2.=_=;; then,cut dia.. jadi bentuk cam dlm gambar tu..~ .. 2-2 pon sedappp.~ resepi dia kat bwh tu.aku cuma tls apa yg aku igt ah~~ haha.. klau korang nak modify2 resepi tu ikut citarasa sungguh dialu-alukan.. tp jgn ubah keaslian resepi tu sgt.~ tak best~~
::Tteokbukki::
Bahan A
ground cabbage
Big onion(dihiris)
Spring onion(dipotong)
Veggie(carrot and lain2 ikut suka mahu sayur ape)
Korean rice cake( ni bleh cari kat kedai..and dipotong lbih kurang 5 cm setiap batang)
Fish cake (korean fish cake.local pon bolehla~~)
Chicken stock(stok ayam aka pati ayam~ secukup rasa~)
**aku rasa nak tambah ayam/daging pon boleh..ikur ske korang lah~

Bahan B
1 t/s chilli paste?
1 t/s chilli powder
1 t/s sasame oil
1 t/s soy sauce (guna kicap manis masin(ikut suka)..tp aku rasa guna sos tiram pon sedap gak~)
1t/s sugar syrup
sesame seed (berpada-pada.jgnlah byk sgt. 1sudu ckup kot.)
1/2 t/s sugar
1 t/s garlic (or less..)
Method:
Masukkan stok ayam and 1 mangkuk air panas ke dalam kuali.. didihkan dia.
2) Campur bahan2 B dalam kuali and didihkan.
3) masukkan rice cake
4) Masukkan bahan2 B kecuali Spring onion and cabbage
5)Masukkan  cabbage.
6) Biarkan ia mendidih dan masak.
7) Masukkan sesame oil(1 sudu camtu) and spring onion
8) Masukkan black pepper( klau tak tahan pedas tu aku nasehat taruk sikittttt je.. takyah pon takpe.)
9) paling penting last ni!: rasa apa yg kurang.. klau tawar. letaklah garam~ hehe.. then, ble rice cake pon dah lembut, and suma rasa dah okey.. bolehla padamkan api, and hidang..panas2 mkn baru sedaappp*_*~ awas.. jgn lama2 sgt.. nnt ddeokbukki jadi soggy and tak sedap. or sayur tu dah takde rupa sayur dah..hahaha~ agak2 je la.. klau rs dah masak and mendidih tu, siaplah tu.hehe~

::Kimbap::

Bahan-bahan
-Carrot (dipotong dan dicelur so taklah mentah sgt..)
-Telur ( digoreng dadar, and dipotong panjang2 bentuk silinder gitu..kurus2..)
-cucumber(japanese cucumber..dipotong panjang~~)
-Sosej (dicelur and dipotong panjang and kurus2.)
-Radish (ak tatau bhs melayu dia apa.. sengkuang ke?? =_=).ni pon dipotong panjang2
-Sticky rice(rice yg org guna bwat sushi tu.. nasi melekit-lekit tu..nak masak dia kene taruh cuka sket tau... ni aku igt sbb dlu aku pnah blajar cara nak bwat sushi..~)
-kkimbbap seaweed(ni bli kat kedai. ckp dia nak kkimbap seaweed sbb dia tebal sket banding dgn seaweed biasa yg org slalu guna bwat sushi tuh.
-sesame oil.. 
-roller(ni roller khas org guna bwat sushi/kkimbap yg diperbuat drpd buluh tu..ade kat kedai ~..cbe tanya org kedai nnti eh..hehe)
- plastic handgloves

Method:

1) Campurkan sticky rice, salt(secukup rs..1 cubit ke..klau masa korang masak nasi tu korang dah letak garam, so takyah la letak lg garam kat sini... jgn byk sgt. hargailah tekanan darah anda~ haha.), sesame oil(1/2 sudu ), and sdikit sesame seed ke dalam mangkuk.. gaul sebati.. 

Sbelum mula stage 2), pastikan korang pkai plastic handgloves yg org guna utk masak tu dulu..bukan handgloves yg kat spital tu taw.hehe~ and letak sket sesame oil kat handgloves tu..sbb nasi tu kan melekit.so kasi senang sket kerja korang nnt~.then,u're ready~
2) stage yg ni yg kritikal and memerlukan skill yg betul... masuklah part menggulung ggimbap nih.. letak seaweed yg bentuk 4 segi tu atas roller mcm dlm gambor yg petama nih.. pastu.. letak nasi segumpal atas tu.. sukatan nasi utk satu gulung is bile korang rapatkan 2 tapak tgn korang(jari ke jari).. and bulatkan nasi tu kat tgh2 antara dua tapak tgn korang yg .. eh paham ke apa y aku cakap ni.. paham2 kan je lah ek.susah mahu terang.haha..pic takde la plak.=_='.. pastu spread kan nasi tu cam dlm gambar tu(tp gmbar tu dia tak spread penuh.korang kene buat penuh,baru cantik kimbap korang tu nnt..).. ha.. ni penting.. jgn spread dgn menekan-nekan nasi tu.. tapi gunakan HUJUNG JARI!. ratakan nasi kat seluruh seaweed tu.. bile suma area seaweed tu dah dicover oleh nasi.. masa tu barulah korang boleh press nasi tu. klau korang press nasi tu awal2.. susah nak spread nasi tu tau.. then.. ambik suma bahan2 yg lain tadi susun di satu sudut.. urutan dia mana2 pon boleh.tp yg penting..carrot yg dihiris tu better letak kat tgh2.. so dia tak terkeluar bile gulung nanti.. yg besar2 and tebal letak kat luar.. pastu korang dah sedia tuk menggulung..haha.. pegang satu hujung roller tu.. and start gulung..masa gulung tu.. hold makanan tu skali and gulung.. 1st gulungan=_=.. press buluh tu sket.. kasi makanan tu tak kluar.. then.gulunglah trosss snpai hbis.. bile dah smpai hujung.. pon mcm memula tadi.. press kuat2 sket.. kasi dia firm bentuk silinder gitu.. then,siap~~ tahniah klau tak terburai.ada bakatlah tu.hahahaha.. then. bile dah gulung.. potong nipis2.. jgn nipis sgt.. jgn tebal sgt..tebal susah plak nak masuk mulut..agak2 lar kata org ~~hehe. 
**Klau korang tak brape jelas  stage 2) nih.. cbe korang tgk kat utube camne org gulung kimbap. hehe~
SIAP dihidangkan.. .. td aku berjaya la buat.. and makan sendiri punya gimbap.  mmg sedap..esp bila lapar.. haha.. lagi sedap klau makan cicah sos drpd deokbukki tu..*_*~ aku rasa cicah dgn sos cili pon sedap....gaya melayu kan.~__~)



songsaenim sdg menggulung ggimbap ~hoho




ni la plg best..lps klas. boleh makan~~ hahahahaha

ni lah ddeokbukki.pedas oh~~ tp sedap~*_*~



Kimbap yg telah dipotong n sedia dimakan~ni aku buat tau..*_*

No comments:

Post a Comment